zaterdag 25 april 2020

Slovenie reis

Onze 12-daagse trip naar Slovenie start op de luchthaven van Ljubljana. Na een vlucht van circa 1.30 uur halen we 's ochtends om 9.00 uur de auto op bij Europcar. Vervolgens zetten we koers naar Stahovica om het Velika Planina plateau te bezoeken. Ongeveer een uurtje rijden vanaf de luchthaven parkeren we de auto tegenover de kabelbaan. We kopen de familieticket en gaan met een gesloten cabine omhoog naar het plateau. Vanaf daar kun je naar boven wandelen of met de stoeltjeslift verder omhoog. 
We doen het laatste. Eenmaal boven hoor je de koeienbellen al in de verte. Met bordjes staan de verschillende wandelroutes aangegeven. We besluiten richting het schaapherdersdorpje te lopen en de authentieke houten herdershuisjes te bekijken. Er is zelfs een minikerkje in de gemeenschap. Na een wandeling op 1.600 meter hoogte wandelen we terug naar het restaurant Zeleni Rob en genieten van de lokale specialiteit 'knoedel met cottage cheese'. Na de lunch is het tijd om terug te gaan naar de auto voor het vervolg van onze reis. In een kleine 2 uur tijd rijden we van Stahovica naar Portoroz. We verblijven in de Forgotten Garden Apartments.


Na het ontbijt besluiten we de volgende dag naar Piran te gaan. We wandelen een klein uurtje vanaf Portoroz over de boulevard richting Piran. Vanaf het Tartiniplein lopen we door de kleine straatjes en na een poosje drinken we wat aan de kade. Er zijn trappetjes vanaf de kade als je eventueel wilt zwemmen. We vervolgen onze weg om hoog naar de doopkapel van Johannes de Doper. Voor een paar euro mag je de toren bezoeken en heb je schitterend uitzicht over de hele omgeving. We lopen terug naar het Tartiniplein om een ijsje te kopen en nemen vervolgens de bus terug naar Portoroz.

De derde dag is een relax dag. We verblijven de hele dag aan het strand van Portoroz.

Op de vierde dag gaan we met de auto naar het Strunjan Park. In eerste instantie proberen we bij de kerk te parkeren, maar alles is vol. Dan maar naar de reguliere parkeerplaats. Hier is voldoende ruimte, alleen hebben we niet het juiste bedrag in muntjes. Er is weinig animo om te wisselen. Uiteindelijk lukt het ons. Vanaf de parkeerplaats lopen we omhoog richting de kliffen. Eenmaal boven staan er bordjes. We volgen het pad langs wijngaarden en olijfbomen tot aan Moon Bay en dalen af naar het kiezelstrand. Het strandje is vrij smal en kan erg druk worden.
We zwemmen wat in de baai en lopen vervolgens terug naar de parkeerplaats.
Bij de parkeerplaats is een recreatiegebied/strandje waar je wat kan eten en drinken . Vanaf de kade kan je het water in om te zwemmen. In het midden liggen vlonders en er is ook een (betaald)  opblaasbaar waterpark. 's Avonds eten we bij pizzeria Konoba Porto, erg lekker en schappelijke prijzen.

Op de vijfde dag laten we Portoroz achter ons en rijden richting het noorden. Na ongeveer iets minder dan een uur rijden, verlaten we de snelweg en volgende borden voor Postojna Caves. Dit zijn de op één na grootste druipsteengrotten in de wereld. Zo te zien is het één van de meest populaire bezienswaardigheden, want het is er gigantisch druk. (Kom dus vroeg!). We hebben nog geen tickets en schuiven dus aan in de lange rijen bij de kassa.We kopen kaartjes voor de grotten, het kasteel en het vivarium. We moeten bijna een uur wachten om de grotten in te mogen en besluiten dus eerst het het vivarium te bezoeken. Hier kun je o.a. (in alle rust) de Olm bezichtigen, één van de meest vreemde wezentjes op aarde. Daarna door naar de grotten. Bij de ingang van de grotten stap je op de elektrische trein en na ongeveer 20 minuten arriveer je in een grote zaal. Vanaf hier loop je met een gids door de grot langs stalagmieten en stalactieten tot je weer terug komt bij de trein. Neem eventueel wel een jas of sweater mee, want het is niet warmer dan 10 graden!

Na de lunch stappen we op de bus die ons in ongeveer 15 minuten naar het Predjama kasteel brengt. Je kan ook zelf rijden, maar er zijn weinig parkeerplaatsen. De burcht is gebouwd tegen een rotswand en geeft toegang tot de achterliggende grotten. Bij de ingang krijg je een audiotourguide (in het Nederlands) waarmee je zelfstandig door het kasteel kan wandelen. Na de rondleiding terug met de bus naar de parkeerplaats van de grotten. Vanaf hier is het nog ongeveer iets meer dan een uur naar onze volgende bestemming Bled.

In Bled verblijven we in het Hotel Astoria.  Het hotel ligt op een paar minuten loopafstand van het prachtige meer met het idyllische eiland. Rondom het meer is een goed begaanbaar wandelpad en in een circa een uur wandel je er om heen. Bovenop de berg aan het meer kan je ook een kasteel bezichtigen, maar dat hebben wij overgeslagen. Onder het kasteel is een (betaald) strandje waar je kan relaxen. Bled is overdag erg druk en het kan zeer lastig zijn om een parkeerplaats te bemachtigen. We waren blij dat ons hotel daarin voorzag.

De volgende dag redelijk vroeg op om de Vintgar kloof te bezoeken. De 1,6 km lange rivier Radovna stroomt tussen de steile rotsen door. Langs de rivier is een houten wandelpad aangelegd, dat op sommige plaatsen erg smal is. Ondanks het feit dat de afstand dus niet heel ver is, kan je je dus niet erg snel voortbewegen. De natuur is prachtig en op sommige plaatsen zijn er stroomversnellingen in de rivier. Aan het eind van de rivier kom je bij een 13 meter hoge waterval. Als je geluk hebt passeert net de trein over de brug bij de waterval.

De volgende ochtend weer vroeg op pad richting het meer van Bohinj, op circa 30 minuten van Bled.  We besluiten de auto op ongeveer 1km van het meer te parkeren op een groot grasveld (5 euro). Vanaf daar worden we met een shuttle busje in 5 minuten naar het meer gebracht. Een wandeltocht om het meer is circa 12km. We nemen de toeristenboot naar de overkant zodat we maar de helft hoeven te lopen. Persoonlijk vind ik het meer nog mooier dan Bled. Het water is super helder en je kan zelfs de vissen zien. Aan de overkant van het meer zijn prachtige kiezelstrandjes. We wandelen rustig terug langs het meer en relaxen de rest van het dag aan het meer. In de buurt van het kerkje is een restaurant met een speelweide, waar je kunt zwemmen en vanaf een trampoline in het water kan springen.

Ons hotel biedt gratis mountainbikes voor een dag. Vanaf het hotel fietsen we naar de rodelbaan in Bled. We kopen kaartjes voor 1 ritje en gaan met de stoeltjeslift omhoog. Langs de 520 meter lange rodelbaan staat op welke plaatsen je moet remmen. Desalniettemin kan je met een behoorlijke snelheid naar beneden. Wel moet je even in de gaten houden wie er voor je zit om ongelukken te voorkomen. Volwassenen halen nu eenmaal door het grotere gewicht een hogere snelheid. Al met al een leuke ervaring. Met een meerrittenkaart hoef je niet meer in de rij te staan en mag je voordringen, dus wellicht de moeite waard. Na het rodelen maken we een tochtje op de mountainbike in de buurt van het meer. Afhankelijk van de route zijn er soms behoorlijke hoogteverschillen.

De volgende dag leveren we onze huurauto in bij het kleine kantoortje van Europcar in Bled. Er is niemand aanwezig en na telefonisch contact wordt ons bevestigd dat we de auto daar kunnen achterlaten en de sleutels bij het naastgelegen hotel kunnen inleveren. Vervolgens nemen we vanaf het busstation dat tegenover ons hotel ligt de bus naar Ljubljana. De bus doet er ruim een uur over. Vanaf het station lopen we in circa 10 minuten naar Hotel Emonec,vrijwel middenin het centrum.


In het centrum van Ljubljana vind je zoals in de meeste steden ter wereld de zogenaamde "free tours". We besluiten de betaalde versie van 12 euro te doen en wel over de tijd van het communisme. De tour duurt ongeveer 2,5 uur en brengt je langs diverse bezienswaardigheden uit de tijd van het voormalige Joegoslavie. We zijn blij dat we de tour gelijk bij aankomst hebben gedaan, zodat je een beter beeld hebt van de gebouwen wanneer je door de stad slentert.
De volgende dag staat het Ljubljana Kasteel op de planning. Vanuit het centrum lopen we richting het kasteel en lopen in ongeveer 15 minuten het (behoorlijk steile) pad omhoog. Alternatief is de kabelbaan. Vanaf het kasteel heb je prachtig uitzicht over de gehele stad. Het kasteel zelf is niet echt spectaculair, maar er zijn wel leuke dingen te doen, zoals het poppenmuseum, de tentoonstelling over draken en het beklimmen van de toren.